Ovanligt många förstagångsväljare i år

I höstens val är det ovanligt många som gör premiär vid valurnan. Och Uppsala län är det län som har störst andel förstagångsväljare av alla - 6% av de röstberättigade. Många av dem tycker att det är svårt att bestämma hur de ska rösta.

Partierna har redan påbörjat sina kampanjer för att vinna ungdomarnas hjärtan. Många är under våren ute på universitetet och gymnasieskolor, där många av förstagångsväljarna finns. Man informerar, deltar i debatter och kanske bjuder på godis. Flera partier kommer också att göra speciella utskick hem i brevlådan, medan andra tänker knacka på hemma hos de åtråvärda.

Föstagångsväljaren Katarina Lundberg säger att den debatt som hållits på Katedralskolan påverkade henne:

- Då blir det lite lättare att ta till sig, när debattörerna är i samma ålder som man själv, och kanske pratar om frågor som rör en själv.

De frågor som flera partier säger sig fokusera på för att locka unga är ungdomsarbetslösheten och skolan. Bland partierna har miljöpartiet och vänsterpartiet vid senare val haft förhållandevis starkt stöd bland unga väljare, medan socialdemokraterna och centern haft svårt att locka dem.

Men det viktiga för partierna är inte bara att få de unga att rösta på rätt parti, utan det är att få dem att rösta över huvud taget. Många stannar nämligen hemma på valdagen - 30 procent av förstagångsväljarna gjorde det i förra riksdagsvalet, jämfört med 20 procent i hela befolkningen.

Per Fridsjö, som ännu inte bestämt om han ska rösta efterlyser mer tydliga besked:

- Lite mer konkret vad som kommer att förändras om man röstar på det eller det partiet, skulle kanske hjälpa.

Kajsa Dahlström, distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet, håller med om att partierna kan bli bättre.

- Politik behöver ju inte vara någonting krångligt, utan det kan förklaras så att alla kan förstås vad det handlar om...


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista