Sjukreseregler håller patienter kvar på sjukhus

Patienter inskrivna på Akademiska sjukhuset, som får permission till exempel i väntan på en operation, får inte beställa sjukresor för att komma hem. De patienterna, om de inte har anhöriga som kan skjutsa dem, blir istället kvar i sjukhusets sängar, vilket kostar landstinget omkring 5 000 kronor per dygn.

I dag går det alltså inte att beställa en sjukresa för en patient som ska hem på permission. Det gäller till exempel patienter som är förberedda för operation, men som inte behöver ligga kvar på sjukhuset i väntan på ingreppet.

Enligt beställningscentralen får avdelningen själv bekosta resan om patienten inte kan ta sig hem på egen hand - men det har avdelningen inte pengar till, säger Anna Karlsson, som är avdelningsföreståndare på kirurgavdelningen 70 A1 på Akademiska sjukhuset. Istället försöker man lösa problemet genom att skriva ut de patienter som måste vänta flera dygn, så att de kan få skjuts hem. Det innebär extrajobb för personalen.

- Läkaren måste diktera nytt, läkarsekreteraren måste skriva, och sköterskorna skriver sina egna anteckningar. Även om man kanske kan kopiera mycket, så är det ändå en arbetsinsats som kräver sin tid.

Hur många patienter som tvingas vara kvar på sjukhuset för att de inte får åka sjukresor finns det inga siffror på, men på avdelning 70 A1 är det någon patient varje månad.

- De patienter som är lämpade att åka hem på permission ska inte behöva ligga här och vänta, säger Anna Karlsson. Man mår bättre hemma.

Miljöpartisten Johan Edstav, vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, och som varit med och beslutat om reglerna kring sjukresor, är förvånad över att patienter inte får åka sjukresor i väntan på en operation om de inte är utskrivna.

- Så får det inte fungera. Det är helt på tok. Att patienten blir kvar när det inte finns ett behov av att patienten är kvar på sjukhus, det är inte acceptabelt.


Kontakta reportern:
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista