Uppsalapolisen anmäls för olagligt café

Miljökontoret i Uppsala har polisanmält Uppsalapolisen för brott mot livsmedelslagen. Polisernas café i polishuset, Café Lyktan saknar tillstånd att bedriva livsmedelsverksamhet.
Café Lyktan har funnits i tio år i polishuset. För sju år sedan bytte caféet lokal och informerades då av miljökontoret att den nya lokalen var tvungen att slutbesiktigas innan den togs i bruk. Olagligt kaffe Men någon sådan slutbesiktning begärdes aldrig av caféet, så i sju år har poliserna druckit olagligt kaffe på sina raster. Att caféet bedrevs utan tillstånd upptäcktes av miljökontoret vid en oanmäld inspektion för två veckor sedan och en polisanmälan om misstänkt brott mot livsmedelslagen gjordes. - Vi får väl se om förundersökningen visar att vi gjort något fel, , säger Björn Nordin som är ställföreträdande länspolismästare i Uppsala. - Har inte polisen yttersta ansvaret för all verksamhet som drivs i era lokaler? - Nja, vi har litat på att den näringsidkare vi hyr ut till har skött kontakterna med miljökontoret, säger Björ Nordin. Glömde tillstånd Näringsidkaren som driver Lyktan är Uppsala kommuns socialförvaltning som genom Kungsängens dagligverksamhet hjälper utvecklingsstörda att få sysselsättning. - Vi har missat att ansöka om nytt tillstånd när vi bytte lokal, säger Maria Jönsson, enhetschef för dagligverksamheten. Förundersökning mot kafeterian i polishuset ska inledas i augusti och den får avgöra vem som har det yttersta ansvaret.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".