Kampanjer riktas mot förstagångsväljare

Att det är ovanligt många förstagångsväljare i år kan komma att märkas i partiernas valkampanjer, men egentligen är andra väljargrupper viktigare för partierna att nå.

- Förstagångsväljarna är ju ändå en relativt liten grupp. Det finns många andra grupper som är strategiskt mycket viktigare att vinna exempelvis gamla och barnfamiljer. Det säger statsvetaren Henric Oscarsson, som arbetar med de stora svenska väljarundersökningarna.

Det är ovanligt många förstagångsväljare i år, och Uppsala län är det län som ha störst andel personer som röstar för första gången, 6 % av de röstberättigade i kommunala val.

Partierna i Uppsala län åker nu ut på gymnasieksolor och universiteten för att försöka värva de unga, det berättade vi om i morse, och Henric Oscarsson säger att visst är unga en grupp som partierna måste bocka av, och inte får glömma, bland annat för att det ger en känsla av framgång om unga tror på ens parti. 

Men många av förstagångsväljarna röstar inte alls, 30 procent lät bli förra riksdagsvalet jämfört med 20 procent i hela befolkningen. De unga som röstar håller sig inte heller till ett parti varje val.
- Lätt vunnet är också lätt försvunnet, för den här gruppen är väldigt rörlig. Vi vet att fyra av tio kommer att rösta på ett annat parti i nästa val, säger han.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista