Faran med fågelvirus inte över

Trots att flyttfågelperioden i stort sett är förbi så finns risken för fågelinfluensa kvar. Bara några enstaka sjuka fåglar har hittats i Stockholm de senaste veckorna - och inget fall överhuvudtaget i Uppsala län. Men man kan inte blåsa faran över.

- Vi kan inte blåsa faran över. Vi har förmodligen smittade fåglar bland de vilda fåglarna. Men det är inte dessa som är hotade, utan våra höns, fjäderfän som finns i hus och som hålls skyddade. De är fortfarande känsliga, säger veterinären Lennart Melin vid Statens Veterinärmedecinska anstalt.

Men för människor, och för delen för hundar och katter, är risken praktiskt taget obefintlig i dagens läge. De farhågor forskarna har hänger samman med eventuella framtida förändringar av viruset. Men idag ska man ha rätt perspektiv, menar Lennart Melin.

- Man bör nog ta bort fokus från att det är en fara för människan. I media har ju den biten varit överhängande stor, säger han.

Kontakta reportern
bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista