Dannemoragruvan kan komma att öppnas

Vid lunchtid idag så offentliggjorde gruvbolaget ”Dannemora mineral” att man vill återöppna gruvan i samhället igen. Gruvan har varit stängd sedan 1992, men enligt ”Dannemora mineral” så finns det fortfarande kvar så pass mycket järnmalm att det lönar sig att dra igång driften igen.

Men först behövs ett tillstånd från miljödomstolen - och det kan ta tid.

- Tid är viktigt i sammanhanget och vi vill komma i gång så fort som möjligt, säger Lennart Falk som är vd i bolaget.

Sedan 1992 har Danemora gruva varit stängd. Men nu så verkar det alltså som om det kan komma att brytas järnmalm där igen. Dannemora Mineral AB kommer i dagarna att ansöka om tillstånd. Hela processen är mycket omfattande då det tar tid att göra en ordentlig miljökonsekvensanalys. Alla närboende och andra inblandade måste säga sitt och sen kan det hela komma igång. Lennart Falk har räknat ut att det kan komma att brytas 3,5 miljoner ton berg och järnmalm per år i gruvan. Om de får tillstånd så kan arbetet komma igång om ett par, tror Falk, och gruvan kan generera mellan 100 och 140 arbetstillfällen. Men det kan bli problem med miljöprövningen.

- Miljöbalken och dess krav på tung industriell verksamhet kräver stor kompetens från företagets sida. Och det handlar om respekt för miljön och dem som bor i omgivningen. 

Kontakta reportern

bengt.gotegard@sr.se
ulla.deverdier@sr.se
sabina.kuutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista