Otydliga beslut ger äldre sämre omsorg

Äldre blir lidande för att kommunerna i Uppsala län är dåliga på att fatta tydliga beslut om vilken hjälp de gamla behöver. Det konstaterar nu länsstyrelsen efter att ha granskat äldreomsorgen i länets samtliga kommuner.

Socialkonsulenten Anders Forslund säger att bristerna bland annat leder till att kommunerna tar för lite hänsyn till de äldres individuella behov:

- Det blir just kollektiv omsorg.

Länsstyrelsen har läst igenom beslut och pratat med anställda inom äldreomsorgen i länets alla kommuner, och ett av de problem som de ser överallt är att besluten om vilken hjälp de gamla har rätt till är otydliga.

Det gäller inte för den som behöver hemtjänst, där står ofta dusch en gång i veckan och städning var tredje, men för dem som behöver så mycket hjälp att de ska flytta till ett särskilt boende är besluten otydliga.

Och det här kan få stora konsekvenser för de äldre menar Anders Forslund - för nu blir det på det särskilda boendet som det avgörs vilken hjälp den äldre ska få och då kan resurserna där vägas in i beslutet.

En annan sak kommunerna är dåliga på är att följa upp att de äldre som flyttat till särskilt boende verkligen får den hjälp de har fått rätt till. Anders Forslund menar att bristen på uppföljning är ett problem både för de äldre och för kommunen.

Kontakta reportern lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista