Ersättningskrav efter BSE-larm

Livet börjar återgå till det normala på gården Hallstaberg mellan Enköping och Västerås, där Sveriges första och enda fall av galna-ko-sjukan upptäcktes i mars. Den femte april hävde Jordbruksverket sin spärr mot gården, så nu får man köpa och sälja djur igen.

Nu väntar arbetet med att få ersättning från staten, berättar Gustaf Kihlin, men han vet inte riktigt vad ersättningskravet kan landa på, men de fyra djuren som avlivades var värda mellan 15 000 och 20 000 kronor. Arbetstid, möten, djurtransporter och så vidare kan bli svårare att värdera, men Gustaf har fört dagbok över allt som hände de där dagarna i mars.

Enligt jordbruksverket ska man ersätta till 100 % vad en lantbrukare förlorar vid fall av BSE.

Gustaf Kihlin är trots allt optimistisk och ser det som hände som en viktig lärdom för framtiden. Något som han inte räknat med var det stora stödet från allmänheten under den jobbiga tiden:

- Både lantbrukare runt omkring, folk vi känner och även många personer från norr till söder som vi inte känner har hört av sig och visat sin medkänsla för vad som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista