Dom om sexövergrepp överklagas

Den 57-årige man från norduppland som i början av juni dömdes till fem års fängelse för grov misshandel och grovt sexuellt utnyttjande av underårig överklagar nu domen.
Mannen dömdes i Tierps tingsrätt för att under flera år ha misshandlad sina barn, bland annat med rotting och skärp. Han ska dessutom ha dunkat barnens huvuden mot väggar och golv. I tingsrätten medgav visserligen 57-åringen att han vid flera tillfällen gett barnen en örfil men att det aldrig var frågan om hårda slag. Enligt tingsrätten ska också mannen under flera år utnyttjat en av sina döttrar sexuellt och dömdes därför till grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Förutom ett femårigt fängelsestraff ska han också betala över 600 000 kronor i skadestånd till barnen. Mannen dömdes mot sitt nekande och nu överklagas alltså domen till hovrätten. När det gäller misshandeln menar försvarsadvokaten att barnens berättelser är överdrivna och onyanserade och att misshandeln enbart ska ses som ringa, ett brott som i så fall redan skulle vara preskriberat. Mannen förnekar också att han förgripit sig sexuellt på en av döttrarna och menar att det inte finns någon teknisk bevisning och att rätten borde bortse från dotterns berättelse. Försvarsadvokaten yrkar därför på att mannen helt ska frikännas eller att straffet sänks till skyddstillsyn. Rättegången i hovrätten kommer troligen att hållas i början av augusti.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".