"Kränkande rapport om äldrevård"

Det är en förolämpning mot personalen att påstå att kommunerna i Uppsala län inte tar tillräcklig hänsyn till de äldres individuella behov. Det menar Thomas Brandell, socialchef i Håbo, som reagerat starkt på en rapport från Länsstyrelsen, som Upplandsnytt berättade om i morse.

- Det är fräckt att påstå att vi skulle ge någon slags kollektiv äldrevård på våra äldreboenden, det är en förolämpning mot personalen som varje dag sliter just för att var och en ska få sina behov och önskemål tilgodosedda, Säger Thomas Brandell.

Länsstyrelsen har tittat på äldreomsorgen i länets alla kommuner och ett av de problem som de ser överallt är att besluten om vilken hjälp de gamla har rätt till är otydliga - främst för dem som behöver en plats på ett särskilt boende. Där står ofta bara att de har rätt till en plats, inte vad de har rätt att få hjälp med där.

Anders Forslund på länsstyrelsen menar att det kan få stora konsekvenser för de äldre, för när det blir på det särskilda boendet som det avgörs vilken hjälp den äldre ska få så kan resurserna där vägas in i beslutet.

Om de kommunala biståndsbelsuten hade varit mer detaljerade - och till exempel innhållit hur ofta en äldre ska få komma ut - hade den som blivit missnöjd kunnat överklaga, men när besluten fattas på boendet - går inte det - men det är inte heller ett problem menar Thomas Brandell:

- Den omsorg som ges och den vård som ges är så individuella som de kan vara och det skulle inte bli mer  individuellt om man fattade biståndsbeslut om det, det är jag helt övertygad om, säger Thomas Brandell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista