Dålig kunskap om inflyttade barn

Barn och ungdomar som mår dåligt, men som flyttat till Uppsala från en annan kommun riskerar att inte få hjälp på länge. För överlämningen från den gamla kommunen till Uppsala fungerar ibland inte alls. Det visar en utvärdering kommunen gjort.

Kommunerna har ansvar för barns och ungdomars trygghet och utveckling. Barn som lever i familjer med problem och som riskerar att fara illa ska få det stöd de behöver av kommunen.

Men nu pekar en utvärdering Uppsala kommun själv gjort på att kommunen i vissa fall har dålig kunskap om hur barn som nyligen flyttat hit har det, även om familjen har stora problem, som den kommun de flyttar från känt till länge.

För det är stora skillnader i hur bra kommunerna är på att överlämna information till varandra. En del lämnar inte över någon information alls. Enligt utvärderingen leder det här till att risken är stor att Uppsala kommuns skyddsnät inte fungerar för barn som är nyinflyttade.

Utvärderarna menar nu att kommunerna bör komma överens om hur de lämnar över sin kunskap om barn och unga som far illa eller riskerar att fara illa när familjer flyttar.

Åtminstone menar de att kommunerna i Uppsala län borde kunna komma överens om såna rutiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista