Stort bakslag för vindkraftsplaner

Planerna på att bygga en vindkraftspark vid Finngrunden i havet utanför Östhammar ser inte ut att gå i lås. Naturvårdsverket anser att de bör skyddas från utbyggnad.

- Östra banken har höga naturvärden. Det är ett av få områden i Bottenhavet där berggrunden går i dagen och där det finns fina bestånd av våra algarter. Området fungerar också som ett viktigt område för rekrytering av fisk. Vi tycker att man borde spara det här området från alla former av exploatering. Det säger Kjell Grip, handläggare på naturvårdsverket.

Bolaget WPD Scandinavia har börjat projektera både den östra och den västra banken vid Finngrunden. Naturvårdsverket har enbart undersökt östra banken och kommit fram till att den, i likhet med sex andra utsjöbankar runtom i Sverige, bör skyddas från att exploateras av vindkraft. Däremot ger verket klartecken för exploatering av tolv andra utsjöbankar i landet. Naturvårdsverkets ställningstagande om Finngrunden kom oväntat för bolaget WPD och dess vd Achim Berge:

- Vi är förvånade för i dagsläget vet vi inte om någon negativ påverkan av vindkraft på havsmiljön.

- Det kan mycket väl bli så att ni driver frågan vidare och söker tillstånd hos regeringen då?

-  Absolut, det är ju planen. Men det samråd som kommer igång nu är ju en möjlighet för alla som berörs att yttra sig, och vi ska lyssna på det.  

Hur det till slut blir med den östra banken är nu en öppen fråga, väljer bolaget att gå vidare blir det till sist regeringen som får fatta avgörandet, men det finns också möjlighet för naturvårdsverket att försöka driva fram att banken ska få ett ännu starkare skydd, t ex klassas som marint naturreservat, och det är nåt som kan bli aktuellt, säger Kjell Grip:

- Ja, det kan ju bli och den här inventeringen stödjer ju ett fortsatt arbete åt det hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista