Fågelinfluensafaran har minskat

I dag har Jordbruksverket lättat på skyddsbestämmelserna för tamfåglar i hobbybesättningar, eftersom smittrisken för fågelinfluensa bedöms ha minskat. Har man däremot fåglar för kommersiellt bruk gäller samma regler som tidigare.

Ja, de som har fåglar för hobbybruk i hela landet kan från och med idag släppa ut fåglarna igen - det är bara restriktionsområdet Haninge golfbana där man senast hittade fåglar smittade med fågelinfluensa som är undantaget.

Men förutsättningen om djuren vistas ute är att man ger mat och dryck inomhus eller under tak. Det huvudsakliga skälet till att restriktionerna nu hävs är att att man inte har hittat fler smittade fåglar. Dessutom har trafiken av flyttfåglar över Sverige avtagit och fågeltätheten minskar nu i och med att fåglarna sprider ut sig på olika platser under häckningen. När det gäller fågelbesättningar för kommersiellt bruk kvarstår dock restriktionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista