Stort polistillslag mot misstänkta människosmugglare i Uppsala

En mycket omfattande människomugglingshärva - kanske den största någonsin i svensk historia - har i dag avslöjats. Vid en samordnad polisaktion i Uppsala, Stockholm, Falkenberg, Nederländerna och Belgien gjordes idag ett stort antal husrannsakningar och flera greps. I Sverige sitter nu nio personer anhållna men polisen letar efter fler misstänkta.

Mer än 100 poliser var inblandade i tillslagen där även den nationella insatsstyrkan deltog. Enligt polisen gjordes många och intressanta fynd vid tillslagen. Tillslagen skedde mot nio adresser i Stockholm, tre i Uppsala och flera i Falkenberg.

Totalt greps nio personer som nu har anhållits misstänkta för grov organiserad människosmuggling och grov urkundsförfalskning. En av de nio har redan begärts häktad, och enligt Uppsalapolisens Christer Nordström kommer åklagaren också att begära att fler av de anhållna ska häktas. Samtidigt slog den belgiska och holländska polisen till på flera platser. Där greps minst två personer, men en av dem släpptes senare.

Enligt Uppsalapolisens Christer Nordström misstänks ligan ha smugglat människor från bland annat Mellanöstern till Sverige med hjälp av falska papper.

Den mycket omfattande utredningen leds av Uppsalapolisen och internationella åklagarkammaren i Uppsala. Även gränspolisen i Stockholm deltar i utredningen. Polisen ska ha arbetat med ärendet sedan förra hösten och det har förgreningar både i Sverige och utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista