Nu öppnar tjejjour i Uppsala

På söndag startar Uppsalas första tjejjour sin verksamhet på allvar. Meningen är att alla tjejer mellan 13 och 18 år ska kunna ringa och tala om hur de mår och vad de är med om. Eldsjälar är tre tjejer från Uppsala, Ida Jansson, Maria Löf och Hanna Gunnarsson.

I många svenska städer finns det minst en tjejjour, alltså ett ställe dit unga tjejer kan ringa och berätta om sina problem, och även om de är med om något obehagligt i sin vardag. I Uppsala har det inte funnits någon sådan jour. Men på söndag startar Ida, Maria och Hanna tjejjourens verksamhet på allvar och kommer då att finnas till hands för tjejer mellan 13 och 18 år.

Sammanlagt sju personer kommer att jobba där, och meningen är att fånga upp de många unga tjejer som kvinnojouren i Uppsala inte kunnat ta hand om tidigare.

Ett skäl till att starta tjejouren är att det finns mycket otrygghet bland unga tjejer. En undersökning bland 2000 ungdomar som försäkringsbolaget If gjort tillsammans med internetsajten Lunarstorm visar till exempel att 90% av tonårstjejerna i Uppsala är rädda för att bli våldtagna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista