Handla rättvist för skattepengarna

Kommunerna och landstinget borde ställa etiska krav när de köper in varor och tjänster. Det hävdar Rättvisemärkt och flera andra organsiationer som i dag manifesterar i Uppsala.

På Celciustorget samlade man in namn och gjorde en opinionsundersökning med hjälp av uppblåsta ballonger. Mattias Carlsson från Röda korsets ungdomsförbund är en av dem som engagerat sig.

- Det våra skattepengar används till ska inte kränka de mänskliga rättigheterna. De offtentliga upphandlarna ska ställa krav på att deras leverantörer följer internationella arbetsrättskonventioner och mänskliga rättighetskonventioner.

Gör de inte det i dag då?

- I dag har man väldigt dålig koll på det. Man har börjat ställa små krav. Till exempel har Uppsala kommun och landstinget börjat köpa in rättviseprodukter i viss utsträckning. Vi vill att hela produktsortimentet, allt ifrån kontorsmöbler, till datorer, gatsten och arbetskläder. Att allt ska följa reglerna.

Manifestationen genomförs samtidigt i ett tiotal städer runt om i Sverige i dag. I eftermiddag kommer namnunderskrifterna att lämnas över till landstings- och kommunfullmäktige. Johan Schnürer var en av dem som stannade till vid ballongerna, frågan är inte helt okomplicerad tycker han.

- Det kanske stör överenskommelser om frihandel och annat. Det är inte så lätta saker. Det kan också bli en orättvist konkurrens i slutändan. Att någon väljer ut vad som är rättvist på ett godtyckligt sätt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".