Hundratals i smugglarnas nät

Ett 20-tal personer misstänks vara inblandade i den härva av människosmuggling som nu rullas upp. Hundratals människor kan ha betalat stora summor för att med smugglarnas hjälp komma till Sverige och andra Eu-länder. I går eftermiddag häktades en 35-årig uppsalabo för bland annat förberedelse till människosmuggling.

I hans hem i Gottsunda i Uppsala har polisen gjort flera beslag. Magnus Berggren är åklagare vid internationella åklagarkammaren i Uppsala, som leder utredningen.

- Det har hittats falska dokument och utrustning som kan användas vid förfalskningar.

35-åringen erkänner att han haft på sig en falsk avisering. Hans försvarsadvokat Olle Hancock säger att det finns en del besvärande uppgifter för hans klient. Men inga bevis för att 35-åringen ska ha begått något brott.

- Om man nu har låt oss säga en stämpeldyna i sin ägo eller bläck eller något så är det klart att det kan användas i brottslig verksamhet. Men att inneha bläck innebär ju inte med nödvändighet att man tänker förfalska handlingar.

- Hur är hans egen inställning till anklagelserna?

- Han nekar till att ha begått brott, säger Olle Hancock.

Det kan handla om hundratals människor som den här internationella ligan har smugglat till Sverige och andra länder inom EU. En ren affärsverksamhet som gett smugglarna stora pengar, menar kammaråklagare Magnus Berggren.

- Generellt kan man säga att ska man få hjälp att resa från sitt hemland till EU och få ett förfalskat pass så kostar det väldigt stora summor.

- Kan det handla om tusentals dollar?

- Det gör det alldeles säkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista