Utsatta barn ska få bättre hjälp

Polisen ser nu över sina insatser när det handlar om att utreda våld mot barn i länet.  I höst öppnar Barnahuset som ska jobba särskilt med utsatta barn.

Samtidigt rapporterar Rädda barnen att antalet antalet anmälda våldsbrott mot barn ökar i länet. Anneli Gradin är rotelchef på familjevåldsroteln i Uppsala.

- Vi ser att vi får fler ärenden per dag än vi har haft förut. Därför är det med glädje jag ser att vi får ett nytillskott på tre barnutredare så att vi nu är tio personer som arbetar med det här. Det behövs.

Samtidigt som antalet anmälda våldsbrott mot barn ökar i länet skärper nu polisena sina insatser. Dessutom öppnas en ny enhet, ett barnahus där polisens, sjukvårdens och socialtjänstens resurser samlas.

- Där kommer ju både polisen, sociala, barnpsykologer och barnläkare att jobba under samma tak. Problemet i dag är att barnet måste berätta flera gånger vad de har varit med om. Nu ska man inte behöva göra det längre, säger Anneli Gradin.

Enligt rädda barnen anmäldes år 2004 381 fall av barnmisshandel och det är en stor ökning jämfört med tio år tidigare då 242 fall anmäldes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista