Krångligt journalsystem oroar

Trots de stora problem som anställda inom landstinget haft med det nya datoriserade patientjournalsystemet Cosmic, så har landstinget inga planer på att stoppa införandet på länets vårdcentraler. Förutom allvarliga risker med patientsäkerheten har systemet tagit knäcken på personal.

- Det tar lång tid, man kastas ut ur systemet, man får börja om igen. Man tycker att man sitter mycket och tittar på datorn i stället för på patienten, och eftersom man måste titta på patienten mycket så blir besöken längre. Det säger läkaren Mariana Almström på vårdcentralen i Enköping.

Datajournalsystemet Cosmic, som kostar en kvart miljard och började installeras på vårdcentralerna i Uppsala län förra våren, är tänkt att underlätta arbetet för läkarna då all information om patienten finns på ett ställe. Men för många har journalsystemet tvärtom blivit en börda. Systemet beskrivs som tungrott och svåröverskådligt, för enkla saker krävs många knapptryckningar.

Problemen har varit så stora att till och med Arbetsmiljöverket kallats in. På vårdcentralen i Enköping har läkare gått ner i tid för att de inte orkar och läkarsekreterare har till och med blivit sjukskrivna.

- För att man inte orkat och mäktat med,säger Mariana Almström.

Förutom arbetsmiljöproblemen har det också visat sig att systemet haft stora säkerhetsbrister. Flera patienter har fått fel doseringar när deras journaler förväxlats, vilket lett till kritik från socialstyrelsen. Men trots alla problem har anvariga på landstinget inga planer på att stoppa införandet. I dag finns Cosmic installerat på 10 vårdcentraler och nu pågår justeringar för att göra systemet stabilare men till hösten installerades det på ytterligare 25 vårdcentraler.

- Det är absolut inte tid att skrota hela systemet utan vi måste se till att vi förbättrar hela systemet så att vi kommer över de här problemen med arbetsmiljö.  För systemet i sig är väl värt att införa, säger Britta Vinsa som är chefsläkare och ansvarig för införandet av Cosmic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista