Förändringar krävs av Östhammars centrum

En grupp företagare i Östhammars centrum kräver nu att kommunledningen agerar för att göra Östhammars tätort mer attraktiv.

I ett upprop till kommunledningen skriver de femton företagarna att ingenting händer från politiskt håll för att utveckla tex hamnområdet, och följden blir att Östhammars tätort riskerar att tyna bort, menar företagarna, bland dem Ann-Margreth Lindholm på Elbyrån.

- För att inte Östhammar ska dö ut helt måste man göra någonting så att det blir mer attraktivt, speciellt sommartid. Jag tror att det kommer att bli färre och färre affärer och om tio-femton år kanske det bara finns mataffärer kvar, säger hon.

Skrivelsen från dom 15 Östhammarsföretagarna har rubriken ”Östhammarspolitiker - vakna” och de frågar om politikerna vill ha en levande tätort i Östhammar om tio år. Utredningar har gjorts om hur hamnområdet och sjötorget kan utvecklas, men företagarna klagar över att det stannar vid utredningar men att inget händer i praktiken. 

De tycker att Östhammars tätort borde kunna ta till vara sin hamn på ett liknande sätt som gjorts i Öregrund där hamnen är själva navet på orten. Som Östhammars hamn är nu är den alldeles för outnyttjad och svårtillgänglig menar de och de verkar ha stöd från många andra i Östhammar.

- Jag tycker att det verkar vara en bra idé att bygga ut lite i hamnen.

- Det jag reagerar på här i Östhammar är ju att det inte är fler restauranger sjönära.

- Det händer ju ingenting här. Allting ska ju inte vara i Öregrund på sommaren utan Östhammar finns ju också.

Kommunstyrelsens ortförande Margareta Widén-Berggren säger att hon kommer att se till att ett möte anordnas mellan kommunledningen och företagarna med anledning av skrivelsen.

- Vi måste ju träffa dem och resonera om det här och sen får vi gå igenom varje del som de ställt frågor om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista