Fler häktade för människosmuggling

I polishuset i Uppsala pågår nu under eftermiddagen häktningsförhandlingarna mot sex män som misstänks för att ha styrt och organiserat den stora människosmugglarliga som avslöjats i Sverige.

Sedan tidigare sitter en 35-årig uppsalabo häktad och vid 17-tiden i dag hade ytterligare fyra män häktats.

Enligt åklagaren har de fyra männen styrt och organiserat en omfattande människosmuggling. Människor från bland annat Mellanöstern har mot betalning fått hjälp med falska resehandlingar och uppdiktade historier för att ta sig i in Sverige.

Ligan har haft sin bas i Uppsala och Stockholm och männen häktades på sannolika skäl misstänkt för bland annat grov organiserad människosmuggling och urkundsförfalskning. I helgen häktades en 35-årig Gottsundabo som misstänkts för att ingå i samma liga och just nu pågår häktningsförhandling mot ytterligare tre män.

Två män som greps i fredags har släppts men misstankarna mot dem kvarstår. Totalt handlar det nu alltså om nio män som åklagaren anser ingått i människosmugglarligan. Enligt åklagaren har männen gjort vissa medgivanden men samtliga nekar till brott. Rikskriminalen uppskattar att ligan hjälpt ett tusentals personer att komma in i Sverige och Europa med falska handlingar. Hur mycket pengar de tjänat är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista