Åtalad Uppsala-vd förnekar mutor

Den tidigare vd:n för Uppsalaföretaget Asfab förnekade i rättegången i Uppsala tingsrätt i dag att han skulle ha mutat en landstingsanställd. Åklagaren Kenneth Brattström ägnade hela första rättegångsdagen åt att gå igenom den tidigare vd:ns transaktioner en efter en och lägga fram bevis för att det handlat om svarta pengar.

Det var en enorm mängd transaktioner som åklagaren Kenneth Brattström gick igenom i dag i tingsrätten. Han vill bevisa för tingsrätten att den tidigare vd:n för Asfab och en landstingsanställd gjort sig skyldiga till bestickning och muta; den ene har mutat och den andre har låtit sig mutas, enligt åtalet. Mutorna ska ha förmått den landstingsanställde att köpa låsutrustning för stora belopp för landstingets pengar.

Hela historien upptäcktes på landstinget sedan man sett att inköpskostnaderna för lås var osedvanligt stora. När saken granskades närmare kunde konstateras att den tidigare vd:n genom ett annat bolag, Katarama, hade utfärdat 42 fakturor för låsutrustning till landstinget. Betalningar till Katarama har gjorts med totalt över en miljon kronor.

Den landstingsanställde ska ha fått nio checkar till ett sammanlagt värde om 80000 kr som tack för de omfattande beställningarna. Också den landsingsanställde förnekade i dag mutaffärerna.

Den tidigare vd:n står dessutom åtalad för grovt bokföringsbrott, grovt försvårande av skattekontroll, grovt skattebrott och urkundsförfalskning, de flesta av de brotten tillsammans med sin hustru som också haft ledande poster i företaget Katarama. Rättegången beräknas ta minst tre dagar till att slutföra. Närmast fortsätter rättegången i morgon, tisdag.


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista