Bristande kontroll av pantlösa burkar

De flesta kommuner i Uppsala län har inte gjort kontroller hos handlare för att se om de säljer burkar och flaskor som inte går att panta. Och detta trots att det sedan nästan ett halvår tillbaka är olagligt för butiker och restauranger att sälja drycker som inte är märkta med godkänd pantsymbol.

Sedan årsskiftet är det alltså olagligt att sälja plastflaskor och metallburkar som inte ingår i pantsystemet. Handlare som ändå gör det riskerar att få betala böter i form av en miljösanktion på upp till 50 000 kronor, beroende på antalet burkar och flaskor som saluförs.

Av landets 290 kommuner är det hittills bara ett tiotal som rapporterat till Jordbruksverket om att de genomfört kontroller. Uppsala kommun tillhör skaran som inte gjort några kontroller alls. Ansvarig för tillsynen där är Hannes Vidmark på miljökontoret.

- Det var inte inplanerat i verksamheten, utan vi har andra saker som gått före. Det betyder inte att frågan är oviktig, men vi har många saker vi måste göra...

Jan Rehberg, vd för Svensk Returpack som ansvarar för pantsystemet, är kritisk till att kommunerna inte kommit igång med tillsynen.

- Vi får in rapporter från konsumenter som uppmärksammat att man inte följer förordningen, och att man inte fått ut sin pant. Det är ju det det handlar om, ansvaret för att konsumenter ska få ut sin pant och ha förtroende för pantsystemet och på det viste hjälpa till i de här frågorna...


Kontakta reportern:
sabina.kuutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista