Internationellt möte om fågelinfluensa

Uppsala är just nu platsen för en stor internationell konferens om fågelinfluensa, med deltagare från både EU, FN och Världshälsoorganisationen. Även om risken för fågelinfluensa i Sverige just nu är liten, så är faran för en stor influensaepedemi i världen - en pandemi - långt ifrån över

- Vi är mycket bättre förberedda nu för en pandemi än vi var för sex månader sedan, säger David Nabarro som är FN:s koordinator för influensaförberedelser.

Betydligt fler ser nu de stora sociala och ekonomiska riskerna med en influensapandemi. Och det leder till att såväl företag, ideella organisationer och länder samarbetar för att världen ska bli bättre förberedd. Men mycket återstår.

- Den stora utmaningen nu är att få med världens fattiga länder. Även om de börjar hänga med nu, säger David Nabarro, så har flera länder stora problem med resurserna. Många kommer till exempel att vara beroende av hjälp med vaccin, och eftersom vaccin förväntas bli en bristvara även i rika länder så står vi inför stora svårigheter.

- Om en influensapandemi startar i ett u-land, innebär det en risk för människor i Sverige, så därför är det i svenskarnas och andra europeiska länders intresse att tänka på vad som händer i u-länderna när de planerar för sin egen säkerhet, säger David Nabarro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista