Flyttkarusell för Flogsta vårdcentral

Nu stänger Flogsta vårdcentral för att på torsdag delvis öppna i Svartbäcken. Mögel och bakterier gör att man inte kan vara kvar på Flogstavägen längre. Om en månad lämnar man sedan Svartbäckens vårdcentral för att ta plats i Samariterhemmet.

Verksamhetschefen Monica Cornefjord säger att beslutet att flytta var nödvändigt.

- Det är ju ett drastiskt beslut att flytta en hel vårdcentral. Det har varit ett svårt beslut. Men nu när vi bestämt oss för att flytta känns det som det enda rätta.

En vattenskada i lokalerna är orsak till mögelproblemen. Ungefär hälften av personalen har känt av besvär i slemhinnorna med torrhet i halsen och ansträngda ögon. Och fyra anställda som sedan tidigare haft allergi eller astma har inte kunnat jobba kvar utan har fått flyttas till andra arbetsplatser.

Den här veckan blir det olika temporära lösningar dag till dag för olika verksamheter, men på torsdag flyttar husläkarmottagningen till Svartbäckens vårdcentral och på fredag flyttar distriktssköterskemottagningen dit. Sjugymnastik och barnmorska flyttar från och med måndag in till Samariterhemmet inne i city, och om cirka en månad kommer hela vårdcentralen att flytta in dit. Husläkarmot-tagningen och disktriktssköterska finns alltså bara tillfälligt i Svartbäcken.

Alla patienter som har tider inbokade den här veckan kontaktas av vårdcentralen. På Samariterhemmet kan det bli aktuellt att stanna kanske ett år. Besvärligt tycker några av av patienterna i upptagningsområdet.

- Det tar ju längre dit och man måste hitta parkeringsplats och betala för det, härute är det ju fritt, säger Lena Franzén.

Saloua Elsoudi har diabetes och går regelbundet på provtagning i Flogsta.

- Man tycker det känns svårt att åka långt på fastande mage för att lämna blod.

Primärvårdsdirektören Kerstin Söderlund håller med om att det här egentligen inte är någon bra lösning.

-  Men vi ska givetvis tillbaks till Flogsta igen, men vi vet inte när det kan ske. Tyvärr fanns det inga andra alternativ närmare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".