Väska med falska pass- smugglares fall

En väska full med falska pass på Arlanda var det som avslöjade den människosmugglarliga med förgreningar i Uppsala - som nu håller på att redas ut. Igår häktades ytterligare sex personer.

Polisen kom männen på spåren efter att man i höstas gripit en Uppsalabo som just skulle lyfta med ett plan till Egypten.

- Han hade med sig ett stort antal falska dokument när han var på väg till Egypten för att hämta tio flyktingar som han fått betalt att hämta, berättar Anne-Christine Maderud är kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Uppsala.

Den 41-åriga Uppsalabon från Gottsunda dömdes i februari till två och ett halvt års fängelse - för bland annat grov urkundsförfalskning och förberedelse till grov människosmuggling.

Ytterligare två Uppsalabor är misstänkta - en 35-åring från Gottsunda häktades i lördags misstänkt för bland annat grov urkundsförfalskning och förberedelse till grov människosmuggling. En annan uppsalabo släpptes i lördags, men är fortfarande misstänkt för att ha förfalskat handlingar.

Ligan tros ha tjänat stora pengar på att smuggla människor från främst Mellanöstern till Sverige och EU.

Men vilken roll Uppsalabon som greps på väg till Egypten haft i ligan, vill Anne-Christine Maderud inte säga:

- Det kan jag inte gå in på i nuläget. Det handlar om förundersökningssekretess, säger hon.

Det är inte mycket vi får veta kring utredningen som just nu pågår för fullt. I går fick fyra försvarsadvokater yppandeförbud och samtliga häktningsförhandlingar har skett bakom stängda dörrar.

Men de sju som nu sitter häktade är kärnan i ligan, menar Anne-Christine Maderud.

Tidigare har man sagt att omkring 20 personer i Sverige är inblandade i ligans organiserade människosmuggling - men det är inga nya gripanden på gång.

Kontakta reportern
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista