Risk för korruption i Uppsala kommun

Risken för korruption inom Uppsala kommun är långt större än vad många ledande politiker och tjänstemän vill erkänna. Det menar Uppsalastudenten Cristoffer Brorsson som i en c-uppsats undersökt korruptionbekämpning i Uppsala kommun. Nu har också kommunens revisorer intresserat sig för hans granskning.

Undersökningen bygger på 12 djupintervjuer med samtliga Uppsalas kommunalråd och flera av kommunens ledande tjänstemän. När statsvetarstudenten Cristoffer Brorsson samlat ihop sitt undersökningsmaterial häpnade han över resultatet.

Mest förvånande var hur lätt man tog på just korruptionsbekämpning trots att många haft egna erfarenheter av att bli erbjudna mutor. En av intervjupersonerna berättar ångerfullt att han vid ett tillfälle för femton år sedan tagit emot en muta i form av en resa till Polen.

Eva Blom som är biträdande revisor för Uppsala kommun vill gärna ta del av undersökningen. Hon instämmer i att det finns vissa brister i hanteringen i att förebygga korruption. Det handlar bland annat om den i kommunallagen lagstadgade internkontrollplanen som hon tycker att man inom kommunen kan man bli bättre på att hantera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista