Fyra fälldes för människorov

Fyra män fälldes i dag av Uppsala tingsrätt för det fall av människorov som inträffade i Uppsala och Stockholm i mars. En Uppsalabo blev då bland annat hotad och avkrävd en penningsumma i en lägenhet i Uppsala, efter att ha bortförts från en krog i Stockholm.

Ja, det var en Uppsalabo som under hot fördes bort från krogen Kvarnen i Stockholm och tvingades in i en bil, och färden gick sen till hans lägenhet i Uppsala där han hotades till döden om han inte ordnade fram en penningsumma. Det gällde en påstådd obetald skuld som låg elva år tillbaka i tiden och som löd på 50 000 kr, men som snabbt vid det här tillfället steg först till 100 000 kr och sen till ännu större belopp.

Under flera timmars tid hölls han fången i sin egen lägenhet under dödshot av personer som uppges ha kopplingar till den kriminella sammanslutningen Brödraskapet. Han lyckades fly och påkalla polishjälp genom att kasta sig ur en rullande taxi när han skulle föras till en annan lägenhet i Uppsala.

När Uppsala tingsrätt nu avkunnar dom fälls alla fyra åtalade män. Två av dem fälls för människorov och olaga frihetsberövande och döms till långa fängelsestaff, den ene till 4 år och 3 månader, den andre till 3 år och 9 månader.
En 19-åring döms för medhjälp till människorov till 1,5 års fängelse och en 22-åring Uppsalabo döms för försök till utpressning till skyddstillsyn med samhällstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista