Radhus byggs på garage

Inom kort börjar byggandet av bostadsrättslägenheter runt och på parkeringshuset Grimhild i Uppsala. Det är första gången man i Uppsala bygger lägenheter runt ett garage.

- Av de 112 lägenheterna kommer 54 vara av olika typer, allt från ettor till sexrummare, säger Jan Nordström är projektledare vid HSB Produktion. 

Han menar att lägenheterna inte kommer att påverkas av vibrationer eftersom parkeringshuset och lägenheterna har avskilda huskroppar. Och luften från garaget kommer att ledas ut över yttertaket på det nya huset.   

På taket av parkeringshuset kommer också fyra radhus och en innnergård att byggas. Gården kommer i huvudsak bestå av trädäck med planteringslådor. Gräs med jord skulle bli för tungt för garagets tak. Huset i sig blir sju våningar högt och på de nedre planen planeras nu butiker och kontor.

Det enda som kommer synas av parkeringshusets gamla fasad är delen som vetter mot Samariterhemmets gård. Sidorna mot Kungsgatan, Bäverns gränd och Dragarbrunnsgatan kommer att täckas av det nya husets krämfärgade och på vissa ytor röda fasad.

Så när beräknas lägenheterna vara inflyttningsklara?

- Inflyttningsklart blir det första kvartalet 2008, säger Jan Nordström.

Kontakta reportern
sabina.kuutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista