Uppländska socialdemokrater kräver öppenhet av Persson och Danielsson

Flera ledande socialdemokrater i Uppsala län kräver nu att statsminister Göran Persson ska gripa in och skapa klarhet om statssekreterare Lars Danielssons förehavanden under dagen då tsunami-katastrofen inträffade.

Danielssons motstridiga svar om vad han gjorde den dagen skapar ett intryck av mörkläggning som kan skada partiet, menar de kritiska socialdemokraterna.

Anneli Djurklou är oppositionskommunalråd i Enköping:

- Danielsson bör berätta som det var och ta fram de telefonlistor som är aktuella så att han kan rentvås, eller möjligtvis visa att han inte har talat sanning.

Också Jan Ask, kommunalråd i Uppsala, menar att det är statsministerns ansvar att nu skingra oklarheten om Danielssons agerande:

- Den högsta ledningen i partiet måste ta itu med det här. Man måste tala om vad Lars Danielsson har spelat för roll i tsunami-katastrofen, och sedan får man ta konsekvenserna av det.

Även Bengt-Olov Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Tierp, tycker att det är dags för statsministern att handla, även om han poängterar att Danielsson själv bär det största ansvaret för att sanningen kommer fram:

- Men jag tycker ändå att statsministern har ett ansvar att se till att organisationen är så öppen som krävs.

Margareta Widén-Berggren, kommunstyrelseordförande i Östhammar, är också trött på Danielssons svävande svar:

- Han måste tala om som det är, naturligtvis. Det lönar sig att hålla sig till sanningen, för förr eller senare kommer den fram ändå.


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".