Politisk vilde i Enköping får kritik

Det var den avhoppade folkpartisten Thomas Rådkvist som gjorde att det inte blev något ja till bygget av 79 hus i Ekolsundsområdet när Enköpings kommunfullmäktige debatterade frågan i går kväll.

Thomas Rådkvist valdes in i fullmäktige som folkpartist men tidigare i vår gick han ur partiet. Trots detta sitter han kvar i fullmäktige som politisk vilde, något som Enköpings kommunalråd, centerns Åke Hedén, är kritisk mot.
- Jag tycker att god moral är att om man lämnar ett parti bör man även lämna fullmäktige, säger han.

Trots att den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsen tidigare sagt ja till bygget av 79 hus i området kring Ekolsunds slott så blev det inget ja vid gårdagens kommunfullmäktigemöte i Enköping.

Anledningen heter alltså Thomas Rådkvist. Han var tidigare folkpartist men har nu startat ett eget parti, Fokus Enköping. Men han sitter ändå kvar i fullmäktige och där har han fått en vågmästarroll, något som han igår utnyttjade när han gick emot sina tidigare borgerliga kollegor. Istället för ett ja till bygget så ska planerna för Ekolsund arbetas om. Bland annat ska antalet planerade hus minskas. Thomas Rådkvist själv ser inga problem att gå emot sitt gamla parti.
- Jag bedömer varje fråga efter vad som verkar bäst för Enköping. Det är ju tillåtet enligt lagen, säger han.

Peter Esaiasson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och han tycker att man borde ändra lagen så att politiker som lämnar sitt parti också måste lämna sin plats i till exempel kommunfullmäktige.
- Det är klart att det finns politiker som har ett personligt mandat, men de skulle ju aldrig ha blivit valda utan det parti som de företräder, och därför sitter de där på ett tveksamt mandat. Det är detta som de politiska vildarna utnyttjar, säger han.

Kontakta reportern
magnus.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista