Bråk om kollektivtrafiken i Uppsala

En ny konflikt har blossat upp bland de parter som ansvarar för busstrafiken i Uppsala. Den här gången är det Upplands Lokaltrafik som upprörts över hur den ansvariga politiska nämnden beslutat om hur trafiken ska gå i vinter.

Att det inte är lyckat att fyra parter styr busstrafiken i stan är inget nytt - och det ska ändras, men innan dess har nu en ny strid blossat upp.

Bakgrunden till det här är att den ansvariga nämnden skulle klubba en plan för hur busstrafiken ska köras i vinter. De bad Upplands Lokaltrafik att ta fram en och det gjorde de. Men nämnden gillade inte den och ville få den omgjord -när de inte tyckte att de fick det bad de bolaget som kör busstrafiken, Gamla Uppsala Buss, att göra en plan - och den klubbade de i torsdags, något som fått Upplands Lokaltrafiks vd Klas Wåhlberg att skriva till kommunlednignen

- Man respekterar inte det avtal som tecknats som innebär vem som ansvarar för vad, säger Klas Wåhlberg.

Varför de som har uppdraget att ta fram en plan för trafiken, Upplands Lokaltrafik, och de som ska köra den inte helt enkelt kunnnat prata ihop sig om en plan - det svarar Klas Wåhlberg så här på: 

   - Du får nästan ställa den frågan till Gamla Uppsala Buss. Vi har försökt vid upprepade tillfällen få kontakt men det har inte kommit något svar tillbaka. Uppenbarligen har man suttit och filat på sitt eget förslag

- Det är definitivt inte sant, säger Gamla Uppsala Buss vd Claes-Göran Alm.

-Vi har försökt från våra sida och kallat hit Klas Wåhlberg och hans trafikchef och sa att vi ställer upp och hjälper er och då skulle de återkomma och det har de inte gjort.

Vad de här två anklagar varandra för, det vill inte Gatu- och trafiknämndens ordförande, socialdemokraten Hilde Klasson, gärna kommentera- men hon säger att hon inte tror att nämnden brutit mot något avtal - men att juristerna få titta på det.

Gatu- och trafiknämndens vice ordförande, Liv Hahne, m, är trött på bråken.

  - Det är en lekstuga, det är som pojkarna som sitter och brottas i sandlådan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista