Brist på dagisplatser i Uppsala

Många av dem som bor i Järlåsa, Vänge eller Rasbo och vill ha dagisplats där i höst, kommer troligen inte att kunna få det. Det visar en sammanställning Uppsala kommun gjort.

Uppsala kommuns tabeller talar ett tydligt språk - de som vill ha en plats i förskolan i höst är betydlig fler än de platser som finns i Vänge, Järlåsa och Rasbo- Gåvstaområdet.

Och kommunen kommer heller inte att ordna fram fler platser där - vi har inte råd att hyra in fler tillfälliga förskolepaviljonger, säger Göran Hedefalk som har hand om planeringen av förskoleplatser i Uppsala kommun - och att få fram riktiga, nya lokaler tar runt tre år. Så föräldrar som bor där det saknas platser kommer att få erbjudanden rätt långt hemifrån, kanske inne i stan.

Orsaken är, menar han, att det är svårt att förutsäga hur många platser som kommer att behövas på olika ställen, bland annat eftersom folk flyttar.

Totalt i kommunen ser det nu ut som att det behövs 740 platser till oktober - kommunen räknar med att få fram 697. Och trots att det låter omöjligt så tror sig kommunen då kunna uppfylla lagens krav och erbjuda alla en plats.

Orsaken - många tackar nej til den de erbjuds - och då kan den platsen erbjudas någon annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista