Vårdpersonal i Östhammar överbelastad

De anställda på Östhammars vårdcentral kräver nu personalförstärkningar för att klara av att ge en acceptabel sjukvård i fortsättningen. Situationen har blivit ohållbar, menar de anställda, och en del överväger att sluta.

Läkare är den stora bristvaran på vårdcentralen i Östhammar, menar de anställda och kräver minst en läkartjänst till.

Ett protestbrev som skrevs till landstingsledningen i mars har inte gett något resultat, och personalen menar att landstingsledningen inte förstår de speciella villkor som råder i Östhammar. För även om vårdcentralen officiellt bara har akutmottagning på vardagsnätter och helger så kommer akutfall dygnet runt - även med ambulans - till följd av det långa avståndet till andra sjukhus.

Och till de allt tyngre vårdfallen och till utebliven förstärkning för att möta turistinvasionen på somrarna, har också tillkommit det nya datajournalsystemet och allt krångel med det. Det har nästan tagit knäcken på en del, säger sjuksköterskan Maria Westerlund, som också är t f teamchef:

- Varje dag är det något som gör att man blir förbannad. Det är inte lika kul att gå till jobbet längre.

Läkaren Lars T Eriksson som jobbat 30 år i Östhammar, reagerar på att primärvården nyligen tillsatt en rad nya verksamhetschefer och teamchefer:

- Det finns alltså resurser i landstinget för att tillsätta admnistratörer, men så fort man kräver förstärkning på läkarsidan eller sjuksköterskesidan, så är det alltid nej.

Vårdcentralen kallade nyligen till möte med landstingspolitikerna för att förklara allvaret i situationen. Enbart borgerliga politiker dök upp, inga från majoriteten. De borgerliga partierna har sedan dess i ett brev till landstingsledningen krävt åtgärder.

Ledningen för vårdcentralerna, primärvårdsledningen, har fortfarande inte svarat på personalens brev, trots att det gått mer än 1,5 månad gått sen dess...


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista