Äldremaxtaxa inte bra för alla

Idag införs en så kallad maxtaxa i äldre- och handikapp-omsorgen. Det kan innebära en sänkning av avgiften, men inte för alla.
Tidigare har det varit stora skillnader när det gäller hur mycket olika kommuner tagit betalt för äldre- och handikappomsorg, men idag införs en så kallad maxtaxa i hela landet, som innebär att alla garanteras att få behålla en viss summa innan kommunen får ta betalt för omsorgen. Den högsta avgift som kommunerna får ta ut för vård och omsorg blir också 1516 kronor i månaden. För de allra flesta i Uppsala län som har hemtjänst eller annan omvårdnad kommer maxtaxan att innebära en sänkning av avgifterna. Fast på de platser där avgifterna redan är låga, till exempel i Tierp och Håbo blir det ingen större förändring. Det kan till och med bli dyrare. I Tierp kan de äldre som bor i särskilt boende och har väldigt låg inkomst få betala mer efter att maxtaxan införts, eftersom kommunen tidigare rabatterat deras mat- och boendekostnader. I Håbo är det de som har hög pension som kan få lite högre avgift. Exakt hur stora de nya avgifterna blir för varje person blir för de flesta upplänningar klart först i augisti.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".