Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora brister på boende för psykiskt sjuka

Nu kommer skarp kritik mot Uppsala kommuns boenden för psykiskt funktionshindrade. Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Gunn Henny Dahl menar att rehabiliteringen av de sjuka går långsammare för att flera boenden saknar rutiner och planer för hur arbetet ska gå till.

Enligt sjuksköterskan Gunn Henny Dahl gör detta att de som arbetar på boendena ofta jobbar helt efter eget huvud:

- I en personalgrupp kan det vara tio olika tyckanden. Man tycker olika, gör olika. Det blir ju inte bra. Det är ju jobbigt för en psykiskt funktionshindrad att höra olika saker från olika personer i personalgruppen.

På kommunens psykiatriboenden bor drygt hundra personer som har svåra psykiska funktionshinder - som psykoser - schizofreni till exempel. Gunn Henny Dahl är medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen och har hand om psykiatrin - och hon pekar nu på flera brister på boendena.

En av dem är att en del boenden är dåligt styrda - det saknas rutiner och tydliga planer för hur de som bor där ska bli bättre och klara sitt liv mer på egen hand.

Och även om det låter formellt med planer och rutiner så menar Gunn Henny Dahl att bristen får konkreta konsekvenser på boendena:

- Det blir ju otryggt, oförutsägbart.

- Vad får det för konsekvenser för vårdtagarna?

- Rehabiliteringen tar ju längre tid.

- Vems ansvar är det?

-Det är verksamhetschefens ansvar.

Verksamhetschefen heter Lennart Tejre och har varit verksamhetschef i tre år. Han håller med om att det finns brister, men han menar att många boenden har rutiner, även om de kanske inte alltid följs:

-Vi har sett det här problemet och har försökt att åtgärda det.

- Varför har du inte gjort något åt det under dina tre år?

- Situationen på våra boenden är annorlunda idag än vad det var för några år sedan. Nu bor det personer med större problem på våra boenden än vad det gjorde för några år sedan. Det ställer större krav på hur vi hanterar de här situationerna.

Kontakta reporter: Lisa.Helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".