Dödlig arbetsplatsolycka prövas rättsligt

Den tragiska arbetsplatsolyckan i Hargshamn förra året då en man omkom när han arbetade med en flismaskin blir nu ett fall för åklagare.

Det var i november förra året som mannen arbetade med en flishuggningsanläggning som stod uppställd i Hargshamns hamn. När han skulle kontrollera maskinen hamnade han under en inmatningsrulle och han klämdes till döds.

Arbetsmiljöverket har utrett olyckan och kritiserar nu företaget på flera punkter.

Bland annat konstaterar verket att maskinen var byggd på företaget och att det saknades bruksanvisning och säkerhetsanvisningar. Maskinen var inte heller ordentligt certifierad. Det saknades bland annat dokumentation från tillverkningen.

Arbetsmiljöverket är också kritiskt mot att företaget inte bedrev något systematiskt säkerhetsarbete. Det fanns inte heller några rutiner för att hantera tillbud och olyckor på arbetsplatsen.

Sammantaget konstaterar arbetsmiljöverket att bristerna hos företaget var så stora så att dödsolyckan bör prövas rättsligt för att avgöra om arbetsgivaren begått något brott.

Därför skickas nu fallet vidare till åklagarkammaren i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".