Mariedal ett föredöme

Psykiskt funktionshindrade behöver struktur på sin dag, precis som alla andra. Det säger chefen för boendet Mariedal. Som Upplandsnytt berättade i morse riktar den medicinskt ansvariga sjuksköterskan kritik mot flera boenden i Uppsala för att det saknas rutiner och planer för rehabiliteringen. Men Mariedal är ett av dem som fungerar, menar hon...

Mariedals patienter huserar i ett gammalt rött trähus. I trädgården utanför blommar löjtnantshjärtan och ett päronträd. Här inne bor fyra personer, som alla har dömts till rättspsykiatrisk vård för olika brott men är på väg att avsluta sina straff. De flesta har bott på institution länge och det är ofta väldigt konkreta saker de behöver hjälp med för rehabiliteringen.

Som Upplandsnytt berättade i morse är medicinskt ansvariga sjuksköterskan Gunn Henny Dahl kritisk till flera boenden för psykiskt funktionshindrade i Uppsala. Hon tycker att de saknar rutiner för personalen och tydliga planer för hur de som bor där ska bli bättre, vilket gör att rehabiliteringen går långsammare.

Mariedal är ett av de ställen som hon lyfter fram som positiva exempel. De anställda som jobbar runt en person här kommer tillsammans med honom eller henne och läkare fram till vad man behöver jobba med, och varannan månad träffas alla och kollar upp att planen följs och hur det går.

Men så bra fungerar det alltså inte överallt. Verksamhetschefen för alla boenden säger att de håller på att ta fram ett system för planer och rutiner som ska vara lika överallt, men det kommer att ta upp till ett par år att få det klart.


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".