Fp vill skippa gemensamma sjukresor

Patienter som åker mycket sjukresor kan komma att få slippa dela taxi med andra och istället få åka raka vägen. Det är en möjlig följd av landstingets utredning av de kritiserade sjukresorna som Upplandsnytt berättade om i morse.

Folkpartiets oppositionsråd Mats Sjöborg är en av de som tycker att sjukresorna måste bli bättre för patienterna:

- Jag tycker man ska få boka sjukresor utan krav på samordning när det är rimligt, säger han. 

På måndag ska politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelsen få information om utredningen men det finns än så länge inga färdiga förslag på hur sjukresorna kan komma att ändras.

I utredningen nämns bland annat att systemet som räknar ut restiderna måste trimmas in bättre, att landstinget bör granska om alla avtal verkligen efterlevs och frågan ställs om att öka möjligheterna att åka ensam raka vägen. Utredaren nämner också möjligheten att öka ersättningen till dem som kör med egen bil. Ett förslag som Mats Sjöborg gillar.

- Jag tror att uppfattar det som ett bekvämt sätt att åka till sjukvården och jämfört med taxi är det en billig variant för landstinget, säger folkpartisten Mats Sjöborg som är andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Kontakta reportern
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".