Utkastade romer kan få skadestånd

En restaurangägare från Skutskär riskerar att få betala 150.000 kronor i skadestånd till två romska kvinnor som anmält att de blev diskriminerade i mannens restaurang.

Händelsen inträffade för snart två år sedan, och nu har frågan tagits upp i Gävle tingsrätt. Så här berättar en av kvinnorna:

- Vi gick in för att beställa pizza, då frågade han om vi skulle äta där- och vi sa ja- då bad han oss att gå.

- Det har ju gått nästan två år sedan det här hände - hur tänker ni om det?

- Jag vill ha ett slut på sådan här diskriminering. Att rättvisa ska skipas. Vi ska få vara som alla andra människor, att vi ska få bli insläppta på alla restauranger precis som alla andra.

Kvinnorna som har anmält att de blivit diskriminerade vill inte ställa upp med namn, men de berättar ändå att de hoppas att en fällande dom skall leda till attitydförändringar i samhället. Själva är de uppvuxna med att bli särbehandlade bara för att de är romer och de vill att deras barn skall slippa gå igenom samma kränkande behandling.

- Man känner sig så oerhört kränkt när man blir utslängd på det där viset och det är pinsamt. Man känner sig mindre värd än alla andra att man inte har samma möjligheter, att man är andra klassens medborgare - det vill jag inte att mina barn ska växa upp med för det känns inte bra.

Pizzeriaägaren tillbakavisar anklagelserna och menar att han inte särbehandlar någon på grund av deras etniska ursprunng. Blir han fälld kan han dömas till att betala ett skadestånd på sammanlagt 150.000 kronor till kvinnorna.

Kontakta reporter: Pablo.Dalence@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".