Uppsalapolisen inrättar rånkommission

För att minska gaturånen har Polisen i Uppsala inrättat en rånkommission. Kommissionen ska arbeta med en kartläggning av ungdomsgäng samt lära känna de platser där rånen utförs.

Personrånen handlade tidigare ofta om onyktra som drabbades på väg hem från krogen. Idag är brottsoffren yngre och rånen sker inte så sent på natten. Målsättningen är att antalet brott ska minska och att antalet uppklarade brott ska öka. Tommy Ederyd är projektledare för polisens nya rånkommision:

- Vi har inte varit så bra på att klara upp personrånen de sista åren. Vi hade förra året en uppklarning på tolv procent av 106 personrån i stadskärnan och av 160 personrån i länet.

I den nya rånkommisionen kommer polisen kommer att samla tidigare erfarenheter och samla allt under ett tak. Hittills har polisen främst ägnat sig åt att kartlägga dom grövst kriminella ungdomarna över tjugo år. Med den nya rån kommissonen hoppas Tommy Ederyd även kunna kartlägga yngre ungdomar och i ett mycket tidigare skede än tidigare efter att brotten begåtts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".