Underskott för Akademiska sjukhuset

Nya ekonomiska underskott hotar Akademiska sjukhuset i Uppsala, och nu tvingas sjukhuset hålla igen på nyanställningar.

- Det är klart att jag är bekymrad. Livet hade varit mycket lättare om vi hade haft en bättre prognos, säger ger sjukhusdirektören Erik Hemmingsson.

I år är meningen att Akademiska sjukhuset för första gången på många år ska gå med ett nollresultat och att det stora underskott som uppstod ett antal år tillbaka till slut ska ha jobbats bort.

Men den senaste anaysen av sjukhusets ekonomi pekar på ett nytt underskott på mellan 30 och 50 miljoner om inget görs.

Bland annat är det läkemedelskostnaderna som har dragit iväg, t ex nya och dyra mediciner som använts i större utsträckning av vad som var tänkt, något som orsakar ekonomiska problem eftersom sjukhuset inte får full kompensation för läkemedel som används på patienterna. Personalstyrkan är också större i år än förra året. Just på personalsidan kommer det nya underskottshotet att märkas, säger Erik Hemmingsson.

- Jag hoppas vi ska kunna göra en seriösare bedömning av personalbehovet innan man anställer, säger han.

Men också andra åtgärder måste bli aktuella.

- Jag tror att vi måste titta på alla nivåer, säger Erik Hemmingsson.

Den 8 juni ska Erik Hemmingsson träffa sina divisionschefer och bestämma hur pengarna ska sparas in. För målet är fortfarande att nollresultatet i år ska uppnås.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".