Fler grisar i Uppland

Uppländska grisproducenter tycker att lönsamheten är godtagbar och dom tänker utöka sin produktion under de närmaste fem-tio åren.

Den positiva framtidsprognosen går att utläsa av en enkätstudie som LRF Mälardalen gjort. Men under slutet av nittiotalet var tongångarna annorlunda, då det var en dramatisk nedgång i grisproduktionen.

Helena och Sven-Erik Eriksson driver en gård i Västerensta i Tierp:

- I nuläget går produktionen runt iallafall, det går ju lite upp och ner men nu går det bra.

När kilopriset på gris varierar som det gjort är en grisbonde beroende av några bra år för att klara nästa nedgång. Helena och Sven Erik har 160 suggor som ger 4000 smågrisar om året som säljs vidare för att växa till slaktsvin på annat håll. Det innebär 300 smågrisar en gång i månaden att ta hand om;

- Vi anpassar ju vårt liv efter grisningsperioderna helt enkelt.

- Det blir inte mycket ledig tid då?

- Så ser ju vårat liv ut, det är ju så... Men å andra sidan så har vi ju möjlighet att följa med barnen på en utflykt en vanlig vardag.

När det gäller utökad produktion tvekar dom just nu - dom känner att det fungerar som det är. Men en dröm vore förstås att bygga ut och föda upp grisarna ända fram till slakt.

- Det är en jätteinvestering, det handlar om en sex sju miljoner för min del och jag vill inte bli uppbunden av banken.

- Vi ser väl andra värden i livet än att bli storproducenter. Vi försöker värna om familjen och barnen- att ha tid med varann. det spelar ju stor roll också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".