"Vi förklarar riskerna med fallskärmshoppning"

Det går inte att komma ifrån att riskerna med fallskärmshoppning är stora, det säger Boel Styer, vid Stockholms fallskärmsklubb i Gryttjom i norduppland. Igår skadades en elev som bara gjort fyra hopp.

- Hoppet gick bra men på fem meters höjd gick det lite fortare än det varit tänkt, han slog helt enkelt i foten lite grann, säger fallskärmsinstruktören Boel Styer.

Hur mycket jobbar ni med säkerhet?

- Den här sporten vi håller på med kommer troligtvis aldrig att bli riskfri men vi accepterar inte det heller utan vi arbetar med att förbättra säkerhetsmarginalerna så mycket vi kan, säger Boel Styer.

Rent statistiskt så brukar man säga att det på 100 000 hopp inträffar en dödsolycka och Stockholms fallskärmsklubb har också drabbats av flera olyckor. I juni förra året avled en 30-årig kvinna, hon var mycket erfaren men gjorde ändå ett misstag vid landningen och landade så illa att hon dog.

Med sina 350 medlemmar är klubben störst i landet och aktiviteten på hoppfältet i Gryttjom är just nu som mest intensiv. - Klubben kör både vardagar och helger och många nya medlemmar vill upp i luften. Men med fredagens incident i färskt minne så vill Boel Styer att man inte ska förtränga riskerna som finns med sporten.

- När vi lär ut fallskärmshoppning är vi väldigt måna att diskutera det här med risk och säkerhet, det gör vi tidigt under utbildningen. Vi förklarar att man tar en extra risk när man hoppar fallskärm. Vi älskar vår sport men man ska känna till vad man håller på med och därför är kunskap bästa förberedelsen, säger Boel Styer.

kontakta reportern

anna.gustafson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".