Nytt nummer till sjukvårdsupplysningen.

Nytt nummer till sjukvårdsupplysningen

På torsdag så byter landstingets sjukvårdsrådgivning telefonnummer till 1177. Nummerbytet är den del i arbetet med att skapa en nationell sjukvårdsupplysning där alla svenskar kan få rådgivning genom att slå 1177.

På torsdag den första juni är det alltså dags att lära sig ett nytt nummer till landstingets sjukvårdsrådgivning - 1177. Uppsala län är först ut att byta tillsammans med Gävleborg, Kronoberg, Jämtland och Skåne. Men tanken är att numret så småningom ska gälla för hela landet.

- Man kommer inte att inte att märka någon skillnad, skillnaden är bara rent teknisk, säger Monika Mäki Karlstrand, chef för sjukvårdsrådgivningen i Uppsala.

När vi i Uppsala län ringer 1177 så är det fortfarande en sjuksköterska i Uppsala vi får prata med. Systemet känner nämligen automatiskt av varifrån du ringer och ser till att koppla dig till rätt rådgivningscentral och det gäller även om du ringer från mobil.

Och i den nya nationella sjukvårdsrådgivningen ingår också webbsajten sjukvardsradgivningen.se.

Det gamla numret till sjukvårdsrådgivningen kommer att fungera parallellt med det nya en tid framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".