Vikingatid igen i Gamla Upsala

Det var ett kylslaget Gamla Upsala som i helgen tog emot besökarna till vikingafest. I dagarna tre har det hållits marknad och en mängd olika tidstypiska aktiviteter som hantverk, pilbågsskytte och dans till fornordiskt kväde.

Premiären för Vikingafesten i Gamla Upsala hade kunnat få en bättre inledning, regn och kyla höll många besökare borta trots att museet bjöd på eldshow och ett uppträde om offer och blot i fackelsken och med musik av näverlur.

Någon bättre skådplats för en vikingafest är svår att tänka sig - trots att kylan håller sitt grepp så är det lätt att föreställa sig hur det kunnat se ut - en gång i tiden.

Torgärd Notelid, platsledare på Gamla Upsala Historiskt center, har länge funderat på att göra något av det stora intresset som faktiskt finns för vikingatiden och i år blev det äntligen av.

- Jag tror alltid man har varit ganska intresserad av just vikingatid, just den här krigiska perioden, den har ju alltid haft en speciellt skimmer över sig, historieintresset är på väg upp tycker jag, säger Torgärd Notelid.

kontakta reportern

anna.gustafson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".