1 av 3
Jesper hävdar att han blev misshandlad av vårdare på Kumla.
2 av 3
Kriminalvårdaren Tommy Danielsson bevittnade övervåld.
3 av 3
En cell på en isoleringsavdelning.

Kriminalvårdare utsätter fångar för övergrepp

Personal på landets fängelser använder övervåld och utsätter fångar för fysiska övergrepp. Det visar en granskning som Upplandsnytt gjort. I en enkät till flera hundra kriminalvårdare vittnar var fjärde om att en kollega använt otillåtet våld mot en fånge. 22-årige Jesper hävdar att han blev slagen av vårdarna på Kumla för att han matvägrade.

- Jag ligger där på en madrass på golvet. Då kommer de bara instormandes, säger ingenting och börjar slå och sparka. Jag försökte bara skydda ansiktet, berättar 22-årige Jesper.

- Varför gjorde de det här?

- Ja, för att sätta mig på plats helt enkelt. De ville bevisa att de bestämmer där inne och inte jag, säger han.


Var fjärde har upplevt kollegas övervåld
Kriminalvårdare i Sverige har rätt att använda visst våld för att hålla ordning på fångarna. Men övervåld och ren misshandel som i t ex Jespers fall är förstås förbjudet. Ändå vittnar många anställda om övergrepp. I vår enkät till 500 kriminalvårdare på fem av de största slutna anstalterna - en enkät som besvarades av nästan hälften - uppger 28%, dvs mer än var fjärde att en kollega någon gång utsatt en fånge för otillåtet våld.

Några exempel från enkätsvaren:
- På Norrtäljeanstalten blir en fånge brutalt behandlad trots att han har handbojor på sig.
- På anstalten Kirseberg i Malmö får en intagen, som inte kan svenska, sina kläder sönderslitna när han inte förstår att han ska klä av sig.
- På Tidaholmsanstalten får en intagen som redan är övermannad ett knä satt i ryggen och i nacken av en vårdare.

Den sist nämnda händelsen bevittnades av kriminalvårdaren Tommy Danielsson.

- Ja, han hävde sig ganska hårt på den intagne i korridoren, om man säger så.

- Vad tycker du om ett sånt sätt?

- Jag tycker att sådana grejer är totalt onödiga. Det kan ju ställa till mer skador än vad som behövs, säger Tommy Danielsson.

Av enkätsvaren framgår också att det framför allt är på isoleringen det här sker. Där är fången avskild och det finns ofta inga andra vittnen än personalen.

Vissa i personalen har en våldsam attityd
Att övergreppen sker förklaras av personalen bland annat med att fången själv varit våldsam eller att vårdaren känt sig frustrerad över fångens agerande. Men Göran som har jobbat på anstalt, och som vill vara anonym, menar att vissa i personalen gärna använder våld för att visa vem som bestämmer.

- Innan det ens finns en hotbild så ska man markera att ’jag bestämmer här’. Och det finns ju de som slår några gånger extra, säger Göran.

- Det är underförstått att det här yrket är ändå bäst när man får ta på sig skinnhandskarna och ta fram batongen, fortsätter han.


”Det är oacceptabelt”

Hittills har debatten i Sverige mest handlat om det våld som fångarna utsätter vårdarna för, men inte personalens egna övergrepp. Magnus Hörnqvist, som är kriminolog vid Stockholms universitet, tycker att de svar som Upplandsnytt fått i enkäten är anmärkningsvärda.

- Det är en fjärdedel som har upplevt att en kollega någon gång har kränkt en intagen med otillåtet våld. Det är anmärkningsvärt. Det är inte acceptabelt, säger Magnus Hörnqvist.

Kontakta reportrarna
alexander.gagliano@sr.se
jonas.alsgren@sr.se

Så gjordes undersökningen

Enkäten skickades till 500 slumpvis utvalda kriminalvårdare på fem av de största slutna anstalterna i Sverige: Kumla, Hall, Tidaholm, Norrtälje och Kirseberg (Malmö).
Svaren fick lämnas anonymt. Totalt inkom 224 svar. 28% av dessa (64 st) uppgav att de upplevt att en kollega någon gång kränkt en intagen med otillåtet våld, övervåld, eller fysiska övergrepp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".