Sommarstängt för unga på sommaren

Sommarlovet kan vara en svår tid för unga som har det jobbigt hemma. Det är också på sommaren som många yngre dricker sig fulla för första gången.

Trots det är det flera kommuner i länet som varken ordnar fritidsaktiviteter för unga eller har några fältsekretare i tjänst under sommaren.
- Folk som sitter fast i stan blir väldigt rastlösa och det kan leda till både det ena och det andra, säger Alexandra Westerberg som är 17 år.

På Café Genomfarten håller John Gunnarsson på med ett strategipussel och Alexandra Westerberg har just kommit in med en kompis. Café Genomfarten i Uppsala drivs av Diakonicentrum och kommer att ha öppet hela sommaren. I Uppsala har också fritidsgårdarna mer öppet än de brukar i sommar, i Gränby har gården öppet hela sommarlovet. Det ordnas också en rad aktiviteter för barn och unga och fältsekretare är i tjänst.

Östhammar och Norrtälje har som Uppsala sommaraktiviteter och fältassistenter som jobbar. Sommarprogram finns också i Enköping. Där har man inga fältare, men socialarbetare brukar t ex vara ute på skolavslutningen. Sämst är det i de mindre kommunerna. Tierp och Knivsta till exempel har inga fritidsgårdar öppna alls, inga andra aktiviteter heller och ingen fältare ute. Fredrik Norén, som är föreståndare på Café genomfarten tycker det är tydligt att många behöver någonstans att vara.
- Problemet är att det finns inga aktiviteter och inget som är öppet om man är under arton år, och då blir det naturliga alternativet att man sätter sig i någon park och dricker folköl, säger han.

Kontakta reportern
cecilia.ohlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".