Ann-Britt Grünewald, f.d fängelsechef

"Våldet förstör kriminalvården"

Att fångar i Sverige utsätts för övervåld och fysiska övergrepp av anstaltspersonalen väcker starka reaktioner på flera håll. Ann-Britt Grünevald, som är före detta fängelsechef med mångårig erfarenhet av svensk kriminalvård, menar att kränkningarna kan få allvarliga följder för vården.

                                                         
- Det förstör allt konstruktivt arbete. Det är sådant som inte fär ske, säger Ann-Britt Grünewald.

Var fjärde kriminalvårdare i Upplandsnytts enkät vittnar om att en kollega någon gång använt otillåtet våld mot en fånge. Det kan handla om övervåld vid ingripanden mot stökiga fångar eller fysiska övergrepp i isoleringscellen.

Blandade ut saft med urin
En av dem som hävdar att han råkat ut för övergrepp från personalen är 25-årige Henrik Latif. Efter ett misslyckat rymningsförsök från Norrtäljeanstalten 2002, fördes han till isoleringen. Han hävdar att han där blev sparkad i ansiktet och att personalen sen försökte få honom att dricka urin.

- Då har de en kanna med gul saft. Så säger de åt mig att dricka, men jag ville inte just då. Senare tar jag tag i kannan och känner att den är ljummen. Jag luktar och känner att den luktar urin, berättar Henrik.

Alla kan inte hantera makt
Ann-Britt Grünevald tror att en del anställda är osäkra och otrygga i den tuffa miljö som i dag råder på anstalterna, och därför gör oberäkneliga saker. Men hon menar också att en del inte är lämpade för jobbet som kriminalvårdare, som ju delvis går ut på att bestämma över de intagna.

- Makt är någor som inte alla kan hantera, säger hon.

Christer Karlsson är ordförande i KRIS, Kriminellas Revansch i Samhället. Han tycker att Kriminalvården borde ta det här som en varningssignal.

- Man måste stävja sådant här från början, och ta upp det här till diskussion inom kriminalvården, säger Christer Karlsson.


Kontakta reportrarna:
jonas.alsgren@sr.se
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".