1 av 2
Ahmed från Uppsala hävdar att han fick höra rasistiska och nedlåtande uttalanden.
2 av 2
Fångar kränks verbalt innanför murarna.

Flera vittnar om verbala kränkningar av fångar

Fångar i Sverige utsätts inte bara för fysiska övergrepp av personalen. I den enkät som Upplandsnytt skickat till flera hundra kriminalvårdare i landet, bland annat på Norrtäljeanstalten, så vittnar många anställda även om verbala kränkningar. Det kan vara t ex rastistiska tillmälen och grova förolämpningar mot intagna. 27-årige Ahmed från Uppsala berättar om sin tid på Mariefredsanstalten.

- De kunde kalla en allt från svarting till blatte. En sade rakt ut till oss att vi måste förstå själva att vi inte är värda någonting. Ni är simpla tjuvar hela bunten, sade han. I deras ögon var vi ju det, säger Ahmed.

Igår kunde vi rapportera om de fysiska övergrepp som personal utsätter fångar för. Men de intagna utsätts alltså även för verbala kränkningar.

Var femte har kränkt fånge verbalt
I enkäten Upplandsnytt skickade ut till 500 kriminalvårdare - en enkät som besvarades av nästan hälften - uppger fyra av tio att en kollega någon gång kränkt en intagen med nedlåtande uttalanden. Dessutom medger var femte att de själva har gjort det. Men exakt hur vanligt det här är visar inte undersökningen.

Några exempel från enkätsvaren:
- En fånge på Kirseberg får frågan om han är trög i huvudet.
- På Norrtäljeanstalten får en intagen höra att han är en tjuvjävel.
- Och på Tidaholm kallas en fånge för idiot och socialfall.


”Förkastligt”
Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén tycker att vårdarna borde agera mer professionellt.

- Ja, ett professionellt förhållningssätt innebär ju att man inte använder sig av den sortens tilltal. Det är naturligtvis förkastligt att göra det här, säger han.

- Har ni gjort någonting för att stävja det här?

- Ja, under mina snart två år i kriminalvården har vi ju drivit en etikkampanj där vi går in på värderingar, attityder och kunskaper för att få det här att fungera på ett bra sätt, säger Lars Nylén.

Nedlåtande kommentarer om invandrare
Uppsalabon Ahmed menar att vårdarna kränkte fångarna för att få dem att hetsa upp sig. Allt för att sedan få en anledning att skriva en rapport som skulle göra det svårare senare för en intagen att kunna få t ex permission.

- De sa: om det inte vore för er svartskallar så skulle det här vara ett mycket bättre samhälle att leva i, hävdar Ahmed.

Kan få allvarliga konsekvenser för vården
Henry Olsson avtjänar just nu ett längre straff på Tidaholmsanstalten. Han menar att sådana här kränkningar mot intagna är förödande.

- Alla vi som sitter här ska ju komma ut i samhället en vacker dag och bli goda medborgare. Om man sitter inne i flera års tid och inte får hjälp med någon rehabilitering och istället blir nedtryckt, så bygger man ju upp en massa frustration och hat inom sig. Det kommer inte att resultera i något bra när du sedan friges. Tvärtom, säger Henry Olsson.

Kontakta reportrarna
jonas.alsgren@sr.se
alexander.gagliano@sr.se

Så gjordes undersökningen

* Enkäten skickades till 500 slumpvis utvalda kriminalvårdare på fem av de största slutna anstalterna i Sverige: Kumla, Hall, Tidaholm, Norrtälje och Kirseberg (Malmö). Svaren fick lämnas anonymt.

* Totalt inkom 224 svar.

* 41% av dessa (91 st) uppgav att de upplevt att en kollega någon gång kränkt en intagen verbalt (rasistiska påhopp, sexuella anspelningar, trakasserier etc).

* Dessutom så uppgav var femte kriminalvårdare (44 st) att de själva kränkt en fånge verbalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".